Учиме за компостирање - USAID проект „Отпад до храна"

Отпочнавме со активности за едукација на нашите ученици за подигнување на свеста за: селекција, управување, можности и придобивки од рециклирање на органски отпад. Промените започнуваат преку образованието на најмладите.

Општински натпревари во футсал

Општински прваци во футсал (женска екипа). Нашите девојки во финалниот натпревар ја совладаа екипата на ООУ “Даме Груев” од Градско со резултат 1-0 , со што нашaта екипа продолжува на зонско натпреварување .
Честитки девојки!
⚽️⚽️🥇🏃‍♀️🏃‍♀️⚽️⚽️

Месец на книгата 2022 година

Отворена училишна спортска недела

По повод „Отворена училишна спортска недела“, ООУ „Методи Митевски-Брицо“ – Лозово зазема активно учество и ги организираше следните спортски активности: Спортски забавни полигони во кои учество заземаа сите ученици од прво до петто одделение. Возење на велосипед со учениците од шесто до деветто одделение на релација: Лозово – Милино – Ѓуземелци. Отворена училишна спортска недела е подржана од Агенција за млади и спорт, организирана од ФУСМ преку ОСУСК.

Учениците испратија порака за заштита на животната средина

Нашето училиште, во соработка со Општина Лозово го одбележа ДЕНОТ БЕЗ АВТОМОБИЛИ ВО РАМКИ НА ЕВРОПСКАТА НЕДЕЛА НА МОБИЛНОСТ 2019. Целта на активноста е испраќање порака за зголемување на свеста уште од најмала возраст за придобивките од возењето велосипед и промоцијата на формите на транспорт кои влијаат на ублажување на климатските промени и превенција на загадувањето на непосредната животна околина.
Гроздобер

Активно учество на учениците во афирмирање на соработката со бизнис секторот во локалната средина/Соработка на училиштето со Лозарство "ЗЕГИН" Лозово.
Од 1ви до 5ти Јули,училиштето и волонтери од Мировен Корпус организираа неделен летен камп за децата од нашето училиште.Темата на кампот е “Пат околу светот” и се однесува на културите и традициите на различни држави.Ова е голема можност за децата да комуницираат со американци,да научат за други светски култури и да вежбаат говорење англиски јазик.Една недела исполнета со многу различни активности,игри,спортови и многу забава! 

01.07.2019

02.07.2019

03.07.2019

04.07.2019

05.07.2019

НАСТАВНО-НАУЧНА ЕКСКУРЗИЈА СО УЧЕНИЦИТЕ ОД ПРЕДМЕТНА НАСТАВА

На 10 и 11 мај 2019 година се изведе дводневна наставно-научна екскурзија со учениците од шесто и деветто одделение на релација Лозово – Охрид и обратно. . Екскурзијата е дел од програмските содржини по наставните предмети.Попатно учениците беа запознавани со пределите и природните убавини низ кои патуваа.Го посетија Горен град и Маркови кули кај Прилеп, каде учениците можеа одблиску да се запознаат со средновековни градби и историјата од тој период. Го посетија и прекрасниот манастир Успение на Пресвета Богородица Трескавец, каде тамошните луѓе зборуваа за историјата на манастирот. Патот го продолжија кон Кичево. Во попладневните часови, ги посетија Вевчани и Вевчанските извори, а потоа се упатија кон Охрид.Следниот ден, во утринските часови, се упатија кон Св.Наум каде учениците имаа можност да го посетат манастирот Св.Наум, како и да прошетат покрај изворите на Охридското Езеро. Попатно го посетија Музејот на вода. Таму учениците беа восхитени од убавините на самиот музеј и имаа можност да видат како изгледале наколните живеалишта на вода во Праисторијата-металното време. Во Охрид беше посетена Самоиловата тврдина и Плаошник со црквата Свети Климент и познатата Охридска книжевна школа. Го видоа и охридскиот чинар – јаворот, илјадалетно медитеранско дрво на кое му е продолжен животот пред повеќе од две децении. Тој е граница на влијанието на медитеранската клима. Учениците уживаа шетајќи покрај охридското пристаниште и низ старата Охридска чаршија и стариот град. Во пладневните часови се упатија кон Лозово. Попатно беше посетен градот Битола, каде учениците се прошетаа низ познатиот Битолски широк сокак.

НАСТАВНО-НАУЧНА ЕКСКУРЗИЈА СО УЧЕНИЦИТЕ ОД ОДДЕЛЕНСКА НАСТАВА

Посета на прекрасниот Лешочки манастир . Таму учениците се одморија од патувањето , појадуваа и ја разгледуваа прекрасната природа на подшарпланинските села. Прошетка низ Тетово и посета на „Шарена џамија“. Патувањето продолжи кон селото Вруток, кон изворот на реката Вардар.Откако ги видовме убавините на Вруток, се упативме кон Скопје . Таму го посетивме музејот „Илузии“ , каде учениците уживаа во разни илузионистички ситуации, се сликаа, забавуваа.

 

 

Одбележување Ден на планетата Земја

   Одбележување на патрониот празник на училиштето

Нашите воннаставни активности

СОРАБОТКА СО ПОЛИЦИЈАТА

 

 

На 28.02.2019 година во нашето училиште се реализираше едукативнo-превентивна работилница со учениците од VII-мо одделение во соработка со претставници од МВР(Илија Бетувски, помошник командир за превенција и јавен ред и мир и Даниела Давчева, униформиран полициски службник) – Полициска станица Свети Николе, на тема: СЕМЕЈСТВОТО, УЧИЛИШТЕТО И ПОЛИЦИЈАТА, ФАКТОРИ НА ПРЕВЕНЦИЈА НА МАЛОЛЕТНИЧКО ПРЕСТАПНИШТВО.

 

Ден на општина Лозово 2018

Културно-умтеничка програма

По повод Денот на Општината (25.12.2018г.) нашето училиште подготви културно-уметничка програма за жителите на Општина Лозово.

,, Талентот во нас ‘‘

настан на кој нашите ученици го покажаа својот талент

На 21.12.2018-та година, во нашето училиште се одвиваше настанот  “Талентот во нас”,  кој е во функција на поттикнување и афирмирање  на посебните интереси, способности, креативноста и  талентираноста кај учениците.

 Ваквите настани, потекнуваат од  желбата за развивање на силна внатрешна мотивација, натпреварувачки дух, креативност и визионерство како кај учениците така  и кај  воспитно-образовниот и раководен кадар.

 Во оваа прилика  ни се претставија  ученици од централното и од подрачните училишта,  кои  беа препознати од своите наставници по одредени потенцијали,  особини   и вештини или особен талент за: творештво и уметност и тоа  ликовна и музичка,  ученици вешти во глума,  ученици со талент за пеење, свирење.

 Видовме  вештина со прсти и раце, ученици со изразен смисол за хумор, ученици кои имаат особено изразен интерес и способност за изучување странски  јазик.

 Уживавме  и во исклучителните   моторички способности  на ученици кои во себе носат потенцијал  еден ден да станат успешни гимнастичари, кај кои поттикнуваме  идеја да го живеат својот сон  еден ден да станат  врвни спортисти.

 Веруваме и се надеваме дека  овој настан  ќе придонесе во зголемување  на самодовербата кај нашите ученици и посакуваме да влијае на подигнување на мотивот за постигнување и напредување  не само кај учесниците туку и кај сите останати наши ученици.

Настап на Кристијан Бенито во нашето училиште

Шоумен,жонглер,магионичар

На 10.12.2018-та година во нашето училиште свој настап имаше шоуменот Кристијан Бенито. Направи неверојатна забава со своето магично шоу. Неговиот настап содржеше жонглирање, акробатика, возење моноцикал и илузии зачинети со хумор.

МЕСЕЦ НА КНИГАТА 2018-та ГОДИНА

Познати автори на литература за деца - гости на настанот

На 14.11.2018-та година во нашето училиште се реализираа повеќе активности во рамки на Месецот на книгата каде учениците го искажаа својот интерес за учество на литературниот и ликовниот конкурс по повод овој настан, а најдобрите беа наградени со пофалници и книги. На настанот присуствуваа и познати автори на литература за деца.

соработка со установа од областа на културата

посета на театарот ,,Јордан хаџи константинов-џинот‘‘

Ученици од I до VI-то одделение беа во посета на Театарот ,,Јордан Хаџи Константинов-Џинот‘‘ во Велес и ја проследија театарската претстава ,,Златна Рипка‘‘ на ден 08-ми Ноември 2018-та година. 

 

присуство на детскиот фестивал ,,златно славејче‘‘ во скопје

нашите ученици на ,,Златно славејче‘‘

На 16-ти Ноември 2018-та година во Македонска опера и балет, учениците од одделенска настава го посетија фестивалот на детска песна Златно славејче.